Cultuur en gebruiken

Levende tradities

Gewoonten en tradities zijn stevig geworteld in de Montafoner regio en volgen de cyclus van het leven op het platteland.

Zo geldt de “Almatrieb” (het vee naar beneden brengen) als hoogtepunt van het werkjaar. Dit feest wordt al gedurende 400 jaar bijna onveranderd gevierd. Tijdens de zomer brengen de Montafoner boeren de koeien naar de sappige, kruidrijke weiden van de hoge Alpen. In de herfst keren de het feestelijk versierde dieren terug naar het dal en hun eigenaar.

Het traditioneel vakmanschap wordt al generaties lang onderhouden in Montafon. Het meest voor de hand liggende materiaal was en is het hout van de omliggende bossen. In de zomer laten de houtkunstenaars de bezoekers graag over hun schouders meekijken en genieten van generatie op generatie overgeleverd vakmanschap. Het ongelooflijk veelzijdige materiaal wordt verwerkt tot praktische zaken zoals waterleidingen maar ook tot delicate kerststalfiguurtjes. Maar het bekendste product van hout is waarschijnlijk de Montafoner tafel. Meubelmaker Markus Neher van Vandans domineert nog steeds deze oude kunst. De overwegend met de hand gemaakte, zeer robuuste tafels zijn gemaakt van lokaal hout . Door het inleggen van verschillende soorten hout, zoals peer, kers , eik of esdoorn, die gedurende een aantal jaren aan de lucht werden gedroogd voordat men ze kon gebruiken, creëert hij prachtige patronen. In het midden van tafel ligt een verzonken leistenen plaat die vroeger werd gebruikt om de hete kookpot voor het avondmaal op te plaatsen.

Over een maaltijd gesproken: een culinaire traditie van de Montafon is de “Sura Kees”, een magere kaas met een laag vet-en cholesterolgehalte en licht aromatische smaak.